اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی، در واکنش به نگرانیهای فزاینده جامعه بینالمللی در مورد برنامه هستهای حکومت ایران اعلام کرد تهران برای مذاکره در این خصوص آماده است اما برای آن التماس نمیکند.
به گفته بقایی، امروز و فردا «مذاکراتی در خصوص طیف مختلفی از موضوعات»، میان ایران و اروپا در ژنو در جریان است.
بقایی دوشنبه ۲۴ دی در نشست هفتگی خود، برنامه هستهای جمهوری اسلامی را «صلحآمیز» خواند و گفت تهران برای «رفع شبهات ناموجه» در رابطه با این موضوع، آمادگی دارد.
او افزود: «موضع ما در خصوص گفتوگو و مذاکره موضعی ثابت است .... ما هیچگاه میز مذاکره را ترک نکردیم.»
خبرگزاری رویترز ۹ آذر گزارش داد دور نخست مذاکرات ژنو میان جمهوری اسلامی و سه کشور اروپایی در خصوص برخی مسائل مورد مناقشه، از جمله برنامه هستهای حکومت ایران، با «پیشرفت اندکی» همراه بوده است.
در هفتههای اخیر و همزمان با نزدیک شدن به آغاز کار رسمی دولت دونالد ترامپ، مقامهای جمهوری اسلامی از تمایل خود برای از سرگیری مذاکرات هستهای خبر دادند.
شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی اول آذر به پیشنهاد بریتانیا، فرانسه و آلمان، قطعنامهای علیه برنامه هستهای حکومت ایران به تصویب رساند و بر لزوم همکاری فوری تهران با آژانس تاکید کرد.
عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی، ۱۴ دی در مصاحبه با شبکه سیسیتیوی چین اعلام کرد تهران برای مذاکرات «سازنده و بدون تاخیر» بر سر برنامه هستهای خود آمادگی دارد.
او در عین حال تاکید کرد مذاکرات آتی باید «با هدف رسیدن به یک توافق» انجام شود.
محمدجواد ظریف، معاون راهبردی دولت جمهوری اسلامی، آذر ماه در مقالهای در مجله فارِن اِفِرز، خواستار اقدامات «ملموس و عملی» غرب در مسیر احیای برجام شد و گفت ترامپ باید به دنبال توافقی باشد که به هر دو طرف سود برساند.
بقایی: در رابطه با آمریکا در زمان مقتضی تصمیم میگیریم
سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی در ادامه نشست هفتگی خود گفت حکومت ایران در رابطه با آمریکا «با توجه به عملکردها و رویکردها» در «زمان مقتضی» تصمیمگیری خواهد کرد.
بقایی اضافه کرد: «مذاکره یک جاده دو طرفه است و ما برای مذاکره التماس نخواهیم کرد.»
ویلیام بِرنز، رییس سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا، سیآیای، ۲۱ دی اعلام کرد جمهوری اسلامی در موضع ضعف قرار دارد و این شرایط میتواند حکومت ایران را به مشارکت در «مذاکرات هستهای جدی» سوق دهد.
او با اشاره به دو حمله موشکی «نافرجام» جمهوری اسلامی به اسرائیل، «فروپاشی» حزبالله لبنان بهعنوان مهمترین گروه نیابتی تهران، «کاهش شدید قدرت حماس» در نوار غزه و در نهایت سقوط حکومت بشار اسد، افزود: «تمامی این مسائل رژیم ایران را از نظر استراتژیک، در موقعیت بسیار ضعیفتری قرار داده است.»
ترامپ در دوران پیشین حضور خود در کاخ سفید بین سالهای ۲۰۱۷ و ۲۰۲۱، سیاست فشار حداکثری را در برابر جمهوری اسلامی در پیش گرفت و از توافق بر سر برنامه هستهای حکومت ایران، موسوم به برجام، خارج شد.
این سیاست با کاهش قابل توجه صادرات نفتی جمهوری اسلامی همراه بود و اقتصاد ایران را بهشدت تحت تاثیر قرار داد.
برخی ناظران با در نظر گرفتن چینش اعضای کابینه آتی ترامپ معتقدند واشینگتن مجددا سیاست فشار حداکثری را در برابر تهران در پیش خواهد گرفت.
ترامپ اول بهمن رسما قدرت را در کاخ سفید به دست خواهد گرفت.