تعداد کاربران اینترنت استارلینک در ایران به بیش از ۱۰۰ هزار نفر رسیده است

دوشنبه ۱۴۰۳/۱۰/۱۷

انجمن تجارت الکترونیک تهران اعلام کرد استفاده از اینترنت ماهواره‌ای استارلینک در ایران طی یک سال ۲۰ برابر شده و شمار کاربران آن به بیش از ۱۰۰ هزار نفر رسیده است. سازمان خانه آزادی در گزارش پایان سال میلادی خود، ایران را سومین کشور جهان از نظر «اعمال محدودیت اینترنت» دانست.

کمیسیون اینترنت و زیرساخت انجمن تجارت الکترونیک تهران با انتشار گزارشی از کیفیت اینترنت در ایران نوشت روند استفاده از اینترنت استارلینک در کشور از ابتدای سال ۲۰۲۴ میلادی افزایش حدود ۲۰ برابری داشته است.

بر اساس داده‌های این گزارش، مشترکان اینترنت ماهواره‌ای استارلینک در ایران بیش از ۳۰ هزار تخمین زده شده است. با این‌ حال تعداد کاربران استارلینک در داخل ایران به بیش از ۱۰۰ هزار نفر می‌رسد.

پیش‌تر و در اواخر آذر امسال، مجله فوربز در گزارشی به بازار غیررسمی رو به‌ رشد پایانه‌های اینترنت ماهواره‌ای استارلینک در ایران پرداخت و نوشت حدود ۲۰ هزار نفر در این کشور به اینترنت پرسرعت دسترسی دارند و جمهوری اسلامی در این زمینه امکان سانسور ندارد.

استارلینک سرویس اینترنت ماهواره‌ای است که از سوی شرکت اسپیس‌ایکس به مدیرعاملی ایلان ماسک راه‌اندازی شده است.

اوایل آذر امسال ایلان ماسک گفت سیستم جدید استارلینک امکان اتصال اینترنت را برای تلفن همراه بدون نیاز به تجهیزات اضافی یا اپلیکیشن خاصی فراهم می‌کند که «به‌سادگی کار می‌کند».

قیمت پایانه استارلینک در آمریکا ۲۵۰ دلار است اما فوربز پیش‌تر تخمین زده بود این تجهیزات در بازار سیاه ایران بین ۷۰۰ تا دو هزار دلار فروخته می‌شود.

تهران پیش‌تر از اسپیس‌ایکس به دلیل ارائه اینترنت استارلینک در ایران به اتحادیه بین‌المللی مخابرات شکایت کرده و خواستار «پذیرفتن قوانین جمهوری اسلامی» شده بود که به نظر می‌رسد منظور از آن، دسترسی به داده‌های کاربران است.

اغلب موسسات معتبر جهانی در رتبه‌بندی‌های خود، اینترنت ایران را از نظر آزادی در لیست قرمز قرار می‌دهند.

رتبه سوم ایران در میان بدترین کشورهای جهان از نظر اعمال محدودیت در اینترنت

وب‌سایت خانه آزادی (freedom house) در گزارش جدید خود از آزادی اینترنت در سال ۲۰۲۴ میلادی، نوشت که ایران با امتیاز ۱۹، پس از چین و میانمار، در جایگاه سومین کشور جهان از نظر محدودیت‌های اینترنتی قرار دارد.

علاوه بر جایگاه جهانی، ایران در میان کشورهای خاورمیانه هم پایین‌ترین جایگاه را از نظر آزادی اینترنت و دسترسی آزاد عمومی به محتوای آنلاین دارد.

در این رتبه‌بندی ایسلند همچنان جایگاه سال‌های پیش را به‌عنوان آزادترین کشور از نظر دسترسی کاربران به فضای آنلاین حفظ کرد.

این گزارش یادآوری کرد که جمهوری اسلامی در آستانه برگزاری انتخابات زودهنگام ریاست‌جمهوری در تیر امسال، هر گونه محتوایی که مردم را به تحریم انتخابات یا اعتراض تشویق یا از نامزدها انتقاد می‌کرد، جرم‌انگاری کرد.

تقریبا تمام شبکه‌های اجتماعی و پیام‌رسان‌های خارجی در ایران فیلتر هستند.

شورای عالی فضای مجازی چهارم دی‌ ماه در جلسه‌ای به رفع محدودیت دسترسی به واتس‌اپ و گوگل‌پلی رای داد اما تلگرام، اینستاگرام، یوتیوب و ایکس (تویيتر سابق) رفع فیلتر نشدند.

همان زمان دادستان کل کشور گفت مصوبه شورای عالی فضای مجازی در خصوص این رفع فیلترینگ با «قیود و شروطی» انجام شده است.

بر اساس برآوردهای خانه آزادی، ۷۹ درصد جمعیت جهان در کشورهایی زندگی می‌کنند که در آن‌ها افراد به دلیل انتشار محتوای مرتبط با مسائل سیاسی، اجتماعی یا مذهبی دستگیر یا زندانی شده‌اند.

همچنین ۶۷ درصد مردم ساکن کشورهایی هستند که از خرداد سال ۱۴۰۲ به بعد، افراد به دلیل فعالیت‌های آنلاینشان مورد حمله قرار گرفته یا حتی کشته شده‌اند.

بر اساس این آمار، ۶۶ درصد مردم جهان در کشورهایی زندگی می‌کنند که مقامات حکومت از حامیان خود برای دستکاری بحث‌های آنلاین استفاده می‌کنند و ۶۵ درصد نیز ساکن کشورهایی هستند در آن‌ها وب‌سایت‌هایی با محتوای سیاسی، اجتماعی یا مذهبی مسدود می‌شوند.

بیش از نیمی از مردم جهان ساکن کشورهایی هستند که در آن‌ها دسترسی به پلتفرم‌های شبکه‌های اجتماعی به‌طور موقت یا دائمی، محدود است.

از سوی دیگر، ۴۸ درصد مردم جهان از جمله ایرانیان، در کشورهایی زندگی می‌کنند که مقامات حکومت اینترنت یا دسترسی به موبایل را اغلب به دلایل سیاسی قطع می‌کنند.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

خبر
تیتر اول با نیوشا صارمی
خبر
چشم‌انداز با مهدی مهدوی‌آزاد

شنیداری

پادکست‌ها