عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی، اعلام کرد تهران برای مذاکرات «سازنده و بدون تاخیر» بر سر برنامه هستهای خود آمادگی دارد.
عراقچی در مصاحبه با شبکه سیسیتیوی چین که جمعه ۱۴ دی منتشر شد، تاکید کرد مذاکرات آتی باید «با هدف رسیدن به یک توافق» انجام شود.
او گفت: «فرمولی که از نظر ما وجود دارد، همان فرمول سابق برجام است؛ یعنی اعتمادسازی درباره برنامه هستهای ایران در مقابل رفع تحریمها. ما بر همین مبنا آمادگی مذاکره را داریم.»
او با اشاره به بازگشت مجدد دونالد ترامپ به کاخ سفید افزود تهران پس از بررسی سیاستهای دولت جدید آمریکا، تصمیمهای لازم را اتخاذ خواهد کرد.
ترامپ در دوران پیشین حضور خود در کاخ سفید بین سالهای ۲۰۱۷ و ۲۰۲۱، سیاست فشار حداکثری را در برابر جمهوری اسلامی در پیش گرفت و از توافق بر سر برنامه هستهای حکومت ایران، موسوم به برجام، خارج شد.
این سیاست با کاهش قابل توجه صادرات نفتی جمهوری اسلامی همراه بود و اقتصاد ایران را بهشدت تحت تاثیر قرار داد.
برخی ناظران با در نظر گرفتن چینش اعضای کابینه آتی ترامپ معتقدند واشینگتن مجددا سیاست فشار حداکثری را در برابر تهران در پیش خواهد گرفت.
ترامپ ۲۰ ژانویه (اول بهمن) رسما قدرت را در کاخ سفید به دست خواهد گرفت.
وزیر خارجه جمهوری اسلامی در مصاحبه با سیسیتیوی چین تاکید کرد راه دیپلماسی در مذاکرات هستهای «هیچوقت بسته نمیشود».
عراقچی افزود: «اگر اراده سیاسی در طرفهای مقابل وجود داشته باشد، پیدا کردن یک راهحل مشکل است اما غیرممکن نیست.»
این اظهارات در حالی مطرح میشوند که بر اساس آخرین گزارش محرمانه آژانس بینالمللی انرژی اتمی، جمهوری اسلامی به آژانس اطلاع داده قصد دارد سانتریفیوژهای بیشتری برای غنیسازی اورانیوم در تاسیسات هستهای فردو و نطنز نصب کند.
شورای حکام آژانس بینالمللی اول آذر به پیشنهاد بریتانیا، فرانسه و آلمان، قطعنامهای علیه برنامه هستهای حکومت ایران به تصویب رساند و بر لزوم همکاری فوری تهران با آژانس تاکید کرد.
وزیر خارجه جمهوری اسلامی در ادامه مصاحبه خود، از نقش «موثر» چین و روسیه در مذاکرات هستهای پیشین تمجید کرد و گفت «خواسته و اراده ما» این است که پکن و مسکو «باید به نقش سازنده خود در این مذاکرات ادامه دهند».
عراقچی همچنین از برگزاری دور بعدی مذاکرات جمهوری اسلامی و سه کشور آلمان، فرانسه و بریتانیا ظرف دو هفته آینده خبر داد.
خبرگزاری رویترز ۹ آذر گزارش داد مذاکرات ژنو میان جمهوری اسلامی و سه کشور اروپایی در خصوص برخی مسائل مورد مناقشه، از جمله برنامه هستهای حکومت ایران، با «پیشرفت اندکی» همراه بوده است.
مقامهای نظامی اسرائیل ۲۲ آذر اعلام کردند پس از تضعیف گروههای نیابتی تهران در خاورمیانه و سقوط رژیم اسد در سوریه، فرصتی برای حمله به تاسیسات هستهای جمهوری اسلامی به وجود آمده است.
مصاحبه عراقچی با شبکه سیسیتیوی در جریان سفر هفته گذشته او به پکن انجام شده بود.