در پی تداوم بیتوجهی مسئولان جمهوری اسلامی به موضوع بهداشت دهان و دندان در کشور، معاون سلامت وزارت آموزش و پرورش هشدار داد ایران از نظر شاخص پوسیدگی دندان کودکان در جهان وضعیت مطلوبی ندارد.
صادق ستاریفرد جمعه هفتم دیماه در مصاحبه با خبرگزاری ایلنا، با اعلام اینکه دانشآموزان ۱۲ ساله در ایران دستکم دو دندان پوسیده دارند، گفت در برخی کشورها، میزان شاخص پوسیدگی دندان کودکان و نوجوانان عددی زیر یک است.
این مقام وزارت آموزش و پرورش نرخ پوسیدگی دندان کودکان و نوجوانان در ایران را ۲.۱ عنوان کرد و افزود: «برنامه هفتم توسعه بهصورت قانونی پیشبینی کرده که تا پایان برنامه، نرخ پوسیدگی دندان را از ۲.۱ به ۱.۴ برسانیم.»
پیش از این در خردادماه، رضا یزدانی، دبیر شورای آموزش دندانپزشکی وزارت بهداشت، اعلام کرد شماری از شهروندان ایرانی بهدلیل هزینههای دندانپزشکی، ترجیح میدهند مشکلات خود را نادیده بگیرند و دندانهایشان را بکشند.
معاون سلامت وزارت آموزش و پرورش در ادامه مصاحبه خود، با اشاره به اینکه برنامه هفتم توسعه بر سلامت دهان و دندان تمرکز دارد و گروه دانشآموزان را هدفگذاری کرده است، گفت برای سلامت دهان و دندان جامعه، «چارهای جز تمرکز و سرمایهگذاری بر دوره کودکی» وجود ندارد.
ستاریفرد بر نقش بهداشت در بهبود روند یادگیری دانشآموزان تاکید کرد و افزود: «اگر دانشآموز در موقعیت مناسب سلامتی و بهداشتی نباشد، نمیتواند در موقعیت مناسب یادگیری و تعلیم و تربیتی قرار بگیرد.»
در خطر بودن بهداشت دهان و دندان در کشور تنها به دانشآموزان محدود نمیشود.
سمیه گلپور، رییس کانون عالی انجمنهای صنفی کارگران، ۲۰ آذر هشدار داد کارگران بهجای درمان مشکلات دندانپزشکی، بهطور مداوم دندانهای خود را میکشند.
او در این باره گفت: «بنیه جسمی کارگران با استفاده از مواد غذایی بسیار ارزانقیمت و بعضا بیکیفیت درحال افت شدید است.»
وبسایت خبری همشهری آنلاین اسفند ۱۴۰۲ گزارش داد حدود ۵۵ درصد از افراد بالای ۶۵ سال در ایران همه دندانهای خود را از دست دادهاند.
این گزارش وضعیت بهداشت دهان و دندان کودکان پنج تا شش ساله را نامطلوب ارزیابی کرد و نوشت: «بیش از ۸۰ درصد افراد در این گروه سنی بهطور متوسط پنج دندان شیری پوسیده یا کشیده شده یا پر شده دارند.»
در شهریور ۱۴۰۲، علی تاجرنیا، رییس هیات مدیره جامعه دندانپزشکی ایران، هشدار داد شاخص پوسیدگی دندان در کشور در مقایسه با ۲۰ سال گذشته، سه برابر شده است.
تاجرنیا گران بودن خدمات دندانپزشکی و فشارهای اقتصادی بر مردم را موجب تعطیلی مطبهای تعداد زیادی از دندانپزشکان دانست و گفت بسیاری از مردم به دلیل ناتوانی در استفاده از خدمات دندانپزشکی، دچار بیدندانی میشوند.