آرمان سورانی يانچشمه، متخصص و جراح مغز در گفتوگو با روزنامه اعتماد گفت براساس یک تحقیق دوساله، پیشبینی کرد به زودی کشور با هفت میلیون بیمار مبتلا به تومور بدخیم مغز مواجه خواهد شد.
به گفته سورانی، علت اصلی این سونامی آلودگی هوا است. این متخصص مغز تاکید کرد با بروز این سونامی، کشور به هفت هزار بیمارستان تخصصی جدید نیاز خواهد داشت.
سورانی با اشاره به آلودگی شدید دو سال پیش در اصفهان گفت در آن زمان گروهی از اساتید دانشگاه به نیروگاه منتظری اصفهان رفتند و از مقامات نیروگاه علت آلایندگی آن را پرسیدند و در جواب، مسئولان نیروگاه به اساتید دانشگاه گفتند «نه تنها کاتالیزور (برای کاهش آلودگی) سر دودکشها نمیگذاریم، بلکه اجازه سوزاندن میلیونها لیتر مازوت را هم داریم.»
این متخصص مغز با تاکید بر اینکه دولتمردان در ایران به فکر این مساله نیستند تصریح کرد تنها نتیجه آلودگی هوا تومور مغزی نیست و آلزایمر، دمانس یا فراموشی، اختلالات حواس، پارکینسون و سکته هم با آلایندهها نسبت مستقیم دارند.
دور جدید آلودگی هوا در کشور از اوایل آبانماه آغاز شده است. ششم آبانماه، مهدی چمران، رییس شورای شهر تهران گفت: «آلودگی هوا درد همیشگی تهران است، امیدواریم خدا کمک کند که به آن شدت تکرار نشود.»
با وجود «دعای» چمران، علاوه بر تهران، از شرق تا غرب کشور در آذرماه با بحران آلودگی هوا دست و پنجه نرم کردند. در نیمه دوم آذرماه، تعطیلات گسترده در کشور به دلیل آلودگی هوا آغاز شد. تعطیلاتی که هر روز آن برای اقتصاد کشور خسارت پنج هزار میلیاردی داشت.
علاوه بر زیان اقتصادی، عباس شاهسونی رییس گروه سلامت هوا و تغییر اقلیم وزارت بهداشت، از مرگ ۳۰ هزار و ۶۹۰ نفر در سال ۱۴۰۲ در اثر آلودگی هوا خبر داد. این عدد در سال ۱۴۰۱ بیش از ۲۶ هزار نفر گزارش شده بود.
هشتم آذر ۱۴۰۳، محمدرضا ظفرقندی، وزیر بهداشت، تعداد مرگ و میر ناشی از آلودگی هوا را ۴۰ هزار نفر ارزیابی کرد و هشدار داد آلودگی هوا هر سال ۱۲ میلیارد دلار به کشور خسارت میزند.