بیش از ۳۶۰ هزار اسپانیایی در پی جاری شدن سیل در منطقه والنسیا در این کشور بیخانمان شدهاند، ۳۰۰ هزار نفر به آب آشامیدنی دسترسی ندارند و ۵۰ هزار تن با قطع برق مواجه شدهاند. آمار کشتهشدگان به ۲۰۵ نفر رسیده و دهها نفر همچنان مفقود هستند. هفت نفر زنده پیدا شدهاند.
در پی این سیل مرگبار، دولت اسپانیا سه روز عزای عمومی در این کشور اعلام کرد.
واکنش کند دولت محلی به هشدارهای سیل و عدم آمادگی برای این بحران، شدیدا مورد انتقاد قرار گرفته و اعتراضها تا جایی پیش رفته که گروههای اجتماعی و اتحادیهها خواستار استعفای کارلوس مازون، رییس دولت محلی والنسیا، شدهاند.
آژانس هواشناسی اسپانیا (Aemet) خبر داد هشدار نارنجی برای باران شدید و رعد و برق در مایورکا و مینورکا صادر شده است.
در مایورکا، فعالیتهای خارج از منزل به حالت تعلیق درآمده و پارکها و گورستانها بسته شدهاند.
روز جمعه ۱۱ آبان، هشداری هم برای سراسر اسپانیا صادر شده و بارش شدید و مداوم در نیمه غربی اندلسیا پیشبینی شده است.
به دنبال وقوع سیل، ۵۰ هزار نفر بیبرق ماندهاند.
مارگاریتا روبلز، وزیر دفاع اسپانیا گفت: «بسیاری از مردم در طبقه همکف خانهها و در گاراژها بودهاند و سعی میکردهاند ماشین های خود را نجات دهند. ممکن است هنوز افرادی زنده در میان کسانی که در این وضعیت بودهاند، وجود داشته باشند.»
در حال حاضر بیش از ۳۰۰ هزار نفر در مناطق سیلزده به دلیل کمبود آب و ترکیدگی لولهها در اثر آبگرفتگی، به آب آشامیدنی سالم دسترسی ندارند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، پاپ فرانسیس در پیامی به قربانیان این فاجعه همدردی خود را ابراز کرد و گفت: «در این لحظه فاجعهآمیز با مردم این منطقه همدردی میکنم.»
کارشناسان بر این باورند که این فاجعه میتواند به یکی از بزرگترین بلایای مرتبط با طوفان در اروپا طی ۵۰ سال اخیر تبدیل شود.
به گفته آنخل ویکتور تورس، وزیر همکاری با مناطق، علاوه بر تلفات اعلامشده، دهها نفر همچنان مفقود هستند.
با افزایش نگرانیها از تشدید چنین بلایایی، کارشناسان، تغییرات اقلیمی ناشی از فعالیتهای انسانی را باعث افزایش فراوانی و شدت این رویدادهای جوی شدید میدانند.
این واقعه در حال حاضر به عنوان بزرگترین فاجعه طبیعی ناشی از سیل در تاریخ معاصر اسپانیا ثبت شده و در ردهبندی بدترین بلایای طوفانی اروپا پس از سیلهای پرتغال در سال ۱۹۶۷ قرار میگیرد که نزدیک ۵۰۰ کشته داشت.
آمارهای سیلهای گذشته در اروپا نشان میدهند در سال ۲۰۲۱ نیز سیلی در آلمان ۱۸۵ نفر را به کام مرگ کشاند.
تلفات ویرانگر در والنسیا
تیمهای امداد روز پنجشنبه اجساد هشت نفر از جمله یک افسر پلیس محلی را که در گاراژی در حاشیه شهر والنسیا گرفتار شده بودند، کشف کردند.
در محله «لا توره» در والنسیا، جسد یک زن ۴۵ ساله در خانهاش پیدا شد.
با بسته شدن معابر عمومی، هزاران نفر از مردم منطقه برای تامین مواد ضروری خود همچون آب و مواد بهداشتی، مجبور به عبور از پلهای عابر پیاده برای دسترسی به مرکز شهر والنسیا شدند.
سیاستمداران مخالف، دولت مرکزی را به ندادن هشدار سریع به مردم و کندی در اعزام نیروهای امداد متهم کردهاند.
وزیر کشور با دفاع از عملکرد دولت، اعلام کرد مسئولیت حفاظت از مردم در برابر حوادث طبیعی بر عهده مقامات منطقهای است.
به گفته لورا ویاسکوسا، یکی از ساکنان محلی، اگر مردم به موقع هشدار دریافت میکردند، این افراد جان خود را از دست نمیدادند.
آسیبهای زیرساختی و نگرانی ساکنان
سیل اخیر زیرساختهای منطقه والنسیا را ویران کرده و باعث خرابی پلها، جادهها و ریلهای قطار شده است.
اسکار پونته، وزیر حملونقل اسپانیا اعلام کرد که حدود ۸۰ کیلومتر از جادههای این منطقه به شدت آسیب دیدهاند و بسیاری از آنها با خودروهای رهاشده مسدود شدهاند.
او تاکید کرد که بازسازی برخی از زیرساختها از جمله ریل اتصال قطار پرسرعت بین والنسیا و مادرید، ممکن است دو تا سه هفته زمان ببرد.
در بازدید از مرکز هماهنگی نجات در نزدیکی شهر والنسیا، پدرو سانچز، نخستوزیر اسپانیا از مردم خواست تا به دلیل خطرات بیشتر، از خانههای خود خارج نشوند.
او تاکید کرد: «در حال حاضر مهمترین مساله نجات جان انسانهاست.»
تغییرات اقلیمی و افزایش خطرات جوی
تحقیقات نشان میدهند تغییرات اقلیمی و گرمایش اقیانوسها، موجب تشدید بلایای طبیعی شده است.
پژوهشگران گروه کلایمت سنترال در گزارشی اعلام کردند سامانه کمفشار پشت این سیل، با رطوبت اضافی یک مسیر هوایی گرمتر از حد معمول که از اقیانوس اطلس عبور کرده، تغذیه شده است.
بر اساس شاخص تغییر اقلیم این گروه، افزایش دمای سطحی اقیانوسها به دلیل تغییرات اقلیمی انسانی، احتمال وقوع چنین رویدادهایی را ۵۰ تا ۳۰۰ برابر بیشتر کرده است.
آینده نامعلوم و نگرانیهای ساکنان
سیل والنسیا محصولات کشاورزی منطقه را به شدت تحت تاثیر قرار داده و به یکی از بزرگترین مناطق تولید مرکبات اسپانیا آسیب وارد کرده است.
برخی ساکنان نگران آیندهاند و اعتمادی به سیاستهای ایمنی ساختوسازها در مناطق پاییندست ندارند.
آنتونیو مولینا، ۵۲ ساله، از شهر گودلتتا، با یادآوری تجربه خود از دو سیل قبلی در سالهای ۲۰۱۸ و ۲۰۲۰، با ناامیدی انتقاد کرده که ساختوسازها در مناطق مستعد تجمع آب، باعث افزایش آسیبها شده است: «ما دیگر نمیخواهیم اینجا زندگی کنیم. با چند قطره باران دیگر بلافاصله گوشیهای خود را برای هشدار چک میکنیم.»
سیل اخیر با توجه به خرابیهای گسترده و تلفات بالا، فشارها را بر دولت اسپانیا برای اتخاذ تدابیر موثرتر در برابر تغییرات اقلیمی و کاهش ریسکهای جوی افزایش میدهد.