هشدار درباره کمبود ۷۰ تا ۸۰ هزار معلم در سال تحصیلی جدید

یکشنبه ۱۴۰۳/۰۴/۳۱

علیرضا منادی سفیدان، رییس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس از کمبود ۷۰ تا ۸۰ هزار معلم در آغاز سال تحصیلی جدید در مهر ۱۴۰۳ خبر داد.

منادی سفیدان روز یک‌شنبه ۳۱ تیر در مصاحبه با خبرگزاری ایلنا به معضل کمبود معلم در سال تحصیلی گذشته پرداخت و گفت: «در سال گذشته ۱۵ آبان‌ماه هنوز معلم کم داشتیم. ما این موضوع را مطرح کردیم، اما کلی علیه ما فضاسازی راه انداختند و ما را تخریب کردند ... اما معلم کم است و همه هم متوجه این موضوع شدند و با سختی بسیار توانستند این مشکل را حل کنند.»

او افزود برای حل این مشکل در آستانه سال تحصیلی جدید با محمد مخبر، سرپرست ریاست جمهوری نامه‌نگاری کرده است و این نامه را برای مسعود پزشکیان، رییس آتی دولت جمهوری اسلامی نیز ارسال خواهد کرد تا «بعدا کسی نگوید به ما نگفتید معلم نداریم».

این اظهارات در حالی مطرح می‌شوند که بابک نگاهداری، رییس مرکز پژوهش‌های مجلس روز ۱۰ تیر اعلام کرد بر اساس برآوردها، حدود ۷۲ هزار معلم تا مهر ۱۴۰۳ بازنشسته می‌شوند.

به گفته نگاهداری، این امر تامین نیروی انسانی را برای وزارت آموزش و پرورش دشوارتر خواهد کرد.

منادی سفیدان در ادامه مصاحبه خود، بازنشستگی هزاران معلم را موجب ایجاد «حفره‌های بزرگی» در ساختار آموزش و پرورش ایران دانست و هشدار داد: «کلاس‌های ۵۰ الی ۶۰ نفره‌ای داریم که یک معلم دارد، چرا که مدرسه معلم ندارد. این بسیار خطرناک است و باید از الان برای مهرماه اقدام کنند.»

او رویکرد سازمان امور استخدامی را در خصوص جذب معلمان مورد انتقاد قرار داد و افزود این سازمان همکاری لازم را با وزرات آموزش پرورش انجام نداده است.

به گفته منادی سفیدان، «وقتی چهار میلیون دانش‌آموز زیاد شده است و معلم نه تنها زیاد نشده بلکه کم هم شده است، حتما کمبود معلم داریم. مردم که به استراتژی سازمان امور استخدامی کاری ندارند؛ وقتی دانش‌آموز زیاد می‌شود، معلم نیز باید زیاد شود».

بر اساس پژوهشی که یافته‌های آن در آذرماه ۱۴۰۲ منتشر شد، نظام آموزشی کشور دچار «بحران کیفیت، ‌عدالت و مشروعیت» است و رویکردهای حکمرانی منجر به ناکارآمدی و مزمن شدن مشکلات این حوزه شده است.

بنا بر این تحقیق، نظام آموزش و پرورش جمهوری اسلامی نه تنها در تامین کیفیت یادگیری شکست خورده است، بلکه مبنایی‌ترین اهداف آن یعنی گسترش سواد پایه شامل خواندن، نوشتن، علوم و ریاضی نیز از وضعیت مناسبی برخوردار نیست.

رییس کمیسیون و تحقیقات آموزش مجلس در مصاحبه با ایلنا، همچنین خواستار افزایش مبلغ حق‌التدریس معلمان شد و گفت در صورت تحقق این امر، «معلمان فعلی انگیزه تدریس به صورت حق‌التدریس علاوه بر موظفی‌های خودشان» را پیدا خواهند کرد و بدین ترتیب بحران کمبود معلم تا حدی مرتفع خواهد شد.

هرچند مدارس در ایران با کمبود شدید معلم دست و پنجه نرم می‌کند، اما بنا بر اعلام شورای هماهنگی تشکل‌های صنفی فرهنگیان، تنها در سال ۱۴۰۲، سه تا شش هزار داوطلب به دلایل سیاسی و مذهبی در فرآیند گزینش آزمون‌های استخدامی آموزش و پرورش جمهوری اسلامی رد شدند.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

گزارش روز با مجتبا پورمحسن
خبرها
جهان‌نما
خبرها

شنیداری

پادکست‌ها