اختصاصی

تکذیب سخنان علی باقری؛ جان کربی: آمریکا درگیر هیچ مذاکره‌ هسته‌ای با جمهوری اسلامی نیست

پنجشنبه ۱۴۰۳/۰۴/۲۱

جان کربی، سخنگوی امنیت ملی کاخ سفید روز پنج‌شنبه ۲۱ تیر، در گفتگویی اختصاصی با ایران‌اینترنشنال، سخنان سرپرست وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی مبنی بر مذاکرات هسته‌ای محرمانه بین تهران و واشینگتن از طریق عمان را رد کرد و گفت که آمریکا درگیر هیچ‌گونه مذاکره هسته‌ای با ایران نیست.

پیش از این علی باقری کنی، سرپرست وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی گفته بود که مذاکرات هسته‌ای با آمریکا از طریق مذاکرات غیرمستقیم با میانجیگری عمان ادامه دارد.

با این حال جان کربی در گفتگویی با سمیرا قرایی، خبرنگار ایران‌اینترنشنال در حاشیه نشست ناتو سخنان باقری را قاطعانه تکذیب کرد و گفت: «در حال حاضر هیچ مذاکره فعالی در رابطه با جاه‌طلبی‌های هسته‌ای ایران در جریان نیست.»

او افزود: «من نمی‌خواهم و نمی‌توانم درباره کانال‌های ارتباطی با ایران صحبت کنم، اما هیچ مذاکره فعالی برای احیای توافق هسته‌ای موسوم به برجام در جریان نیست.»

کربی گفت: «دلیل اینکه آمریکا هیچ مذاکره‌ای با جمهوری اسلامی انجام نمی‌دهد این است که رهبران جمهوری اسلامی مردم معترض ایران را کشت. جمهوری اسلامی به چرخاندن سانتریفیوژها و حمایت از گروه‌های تروریستی ادامه داد. تهران در مراحل اولیه مذاکرات، خواسته‌هایی غیرضروری را مطرح می‌کرد که برآورده کردن آنها برای آمریکا غیرممکن بود. آنها با حسن نیت در حال مذاکره نبودند.»

سخنگوی امنیت ملی کاخ سفید همچنین با تاکید بر تعهد جو بایدن، رییس‌جمهوری آمریکا، برای اطمینان یافتن از اینکه تهران هرگز به سلاح هسته‌ای دست پیدا نخواهد کرد، گفت: «ما دوست داریم بتوانیم این کار را از راه دیپلماسی انجام دهیم، اما در حال حاضر، راهی دیپلماتیک جلو ما وجود ندارد.»

پیش از این جیمز لنکفورد، سناتور جمهوری‌خواه، به آرش علایی خبرنگار ایران‌اینترنشنال، با اشاره به ماهیت ظالمانه حکومت جمهوری اسلامی گفت که واشینگتن برای مدتی طولانی به دلایلی موجه وارد مذاکره مستقیم با تهران نشده است.

او به گزارش‌های آژانس بین‌المللی انرژی اتمی درباره فعالیت‌های هسته‌ای جمهوری اسلامی اشاره کرد و گفت: «دولت به ما گفته که درگیر مذاکره با آنها نیستیم. اما بدیهی است که آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به ما گفته است که توسعه‌های هسته‌ای زیادی در آنجا اتفاق می‌افتد و آنها قادر به نظارت بر بسیاری از فعالیت‌ها نیستند، اما آنچه که می‌توانند ببینند و کشف کنند، افزایش بسیار چشمگیری داشته است.»

این اظهارات سناتور آمریکایی پس از آن مطرح شد که باقری کنی در تلویزیون دولتی جمهوری اسلامی گفت که جزییات مذاکرات جاری به دلیل ماهیت حساس ممکن است مخفی بماند.

علی باقری کنی گفت: «با توجه به ماهیت محرمانه این مذاکرات، ممکن است جزییات خاصی به‌طور کامل افشا نشود. با این حال می‌توانم تاکید کنم که به‌طور قطع در مسیر لغو تحریم‌ها پیش می‌رویم.»

باقری کنی با اشاره به روی کار آمدن مسعود پزشکیان، رییس جدید دولت در جمهوری اسلامی، افزود: «دولت فعلی تلاش می‌کند پیش از روی کار آمدن دولت آینده به پیشرفت‌های چشمگیری دست یابد.»

کربی پیشتر در روز دوشنبه ۱۸ تیر گفته بود که آمریکا تمایلی به از سرگیری مذاکرات هسته‌ای با رییس‌جمهوری جدید جمهوری اسلامی ندارد.

او از سیاست تهران در حمایت از تروریسم به‌عنوان یک مانع مهم یاد کرد و در پاسخ به این سوال که آیا انتخابات موضع آمریکا درباره مذاکره با جمهوری اسلامی را تغییر خواهد داد یا خیر، گفت: «نه.»

به گفته باقری کنی، مذاکرات با غرب در سه سال گذشته «فشرده» بوده، هرچند «مکث» قابل توجهی در فوریه ۲۰۲۲ داشت که او آن را به حمله روسیه به اوکراین نسبت داد.

به گفته رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی از آن زمان، جمهوری اسلامی از محدودیت‌های غنی‌سازی جهانی فراتر رفته و اکنون «هفته‌ها و نه ماه‌ها» تا دستیابی به سلاح هسته‌ای فاصله دارد.

علی باقری کنی که از مذاکره‌کنندگان ارشد هسته‌ای جمهوری اسلامی بود، اعتراضات سراسری علیه جمهوری اسلامی را عامل توقف مذاکرات دانست و گفت: «ناآرامی‌ها در پاییز ۲۰۲۲ باعث شد که کشورهای غربی به‌ویژه اروپایی‌ها به اشتباه تلاش کنند روند نهایی‌سازی را به تعویق بیندازند.»

مسعود پزشکیان در زمان تبلیغات انتخاباتی، از ضرورت گفتگوهای سازنده با قدرت‌های غربی برای احیای توافق هسته‌ای ۲۰۱۵ (برجام) و رفع تحریم‌هایی که اقتصاد ایران را از زمان خروج ایالات متحده از این توافق در سال ۲۰۱۸ فلج کرده است، صحبت کرد، هرچند تصمیم‌گیری نهایی در این زمینه‌ها در اختیار رهبر جمهوری اسلامی است.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

خبرها
جهان‌نما
خبرها
خبر ورزشی

شنیداری

پادکست‌ها