تصاویر ماهواره‌ای از توسعه چشمگیر برنامه موشکی تهران حکایت دارند

دوشنبه ۱۴۰۳/۰۴/۱۸

خبرگزاری رویترز با انتشار تصاویر ماهواره‌ای از دو سایت نظامی عمده متعلق به سپاه پاسداران در نزدیکی تهران گزارش داده که جمهوری اسلامی تولید موشک‌های بالستیک را در این دو سایت به شکلی چشمگیر توسعه داده است.

رویترز با استناد به این تصاویر و بر اساس ارزیابی دو پژوهشگر آمریکایی نوشته این دو سایت سپاه پاسداران با هدف افزایش تولد موشک، توسعه یافته‌اند.

ارزیابی این دو پژوهشگر را سه مقام ارشد جمهوری اسلامی در گفتگو با رویترز تائید کرده‌اند.

بر اساس این گزارش، گسترش این سایت‌ها با توافق میان تهران و مسکو در اکتبر ۲۰۲۲ برای تهیه و انتقال موشک به روسیه مرتبط است.

این تصاویر را شرکت تجاری پلنت لبز تهیه کرده و ناظر به توسعه سایت‌ها در پایگاه موشکی خجیر و پایگاه نظامی مدرس است که هر دو به سپاه پاسداران تعلق دارند.

این دو مجموعه‌ سال‌هاست در زمینه توسعه و تولید موشک‌های بالستیک کوتاه‌برد و میان‌برد و همچنین در حوزه توسعه برنامه‌های فضایی کشور فعال هستند.

تصاویر ماهواره‌ای از این دو سایت که در بهار امسال گرفته شده در مقایسه با تصاویر پیشین حاکی از ساخت و ساز در این سایت‌هاست و نشان می‌دهد دست‌کم ۳۰ ساختمان تازه در این دو مکان بنا شده است.

سه مقام جمهوری اسلامی مورد مصاحبه در این گزارش که نخواستند نامشان فاش شود تایید کرده‌اند که هدف از توسعه این دو مرکز افزایش تولید موشک‌های بالستیک متعارف است.

یکی از این مقامات نیز در گفتگو با رویترز گفته است که تاسیسات تازه تاسیس امکان دوبرابر شدن تولید پهپاد و موشک را فراهم می‌کند.

به گزارش رویترز این پهپادها و موشک‌ها علاوه بر روسیه به حوثی‌های یمن و حزب‌الله لبنان نیز ارسال می شود.

مقامات آمریکایی معتقدند که تهران به شورشی‌های حوثی در یمن و شبه‌نظامیان حزب‌الله در لبنان، که هر دو از گروه‌های نیابتی و مورد حمایت جمهوری‌ اسلامی در محور موسوم به «مقاومت» در منطقه هستند و در دوره اخیر هر چه بیشتر در عملیات نظامی علیه اسرائیل درگیر شده‌اند، موشک می‌دهد.

تهران پیشتر انکار کرده بود که پهپادها و موشک‌های تولیدی خود را به روسیه و حوثی‌ها ارائه می‌دهد.

یکی از سه مقام جمهوری اسلامی که با رویترز صحبت کرده، تاکید کرده که توسعه سایت مدرس از سال گذشته شتاب گرفته است

محمد عبدالسلام، سخنگوی حوثی‌ها در گفتگو با رویترز گفته افزایش تولید سلاح‌های ایران تاثیری بر توان نظامی آن‌ها نخواهد گذاشت زیرا به گفته او، حوثی‌ها پهپادهای خود را مستقل از ایران تولید می‌کنند.

ارزیابی‌های نظامی حاکی از آن است که جمهوری اسلامی که بزرگترین زرادخانه موشکی در خاورمیانه را دارد حدود ۳ هزار فروند موشک از مدل‌های مختلف انبار کرده ‌است که بعضی از این موشک‌ها علاوه بر قابلیت حمل کلاهک متعارف ممکن است بتوانند کلاهک هسته‌ای نیز حمل کنند.

هر نوع افزایش تولید موشک و پهپاد از سوی تهران، نگرانی واشنگتن را به‌دنبال خواهد داشت چرا که باعث تشدید حملات مسکو به شهرهای اوکراین خواهد شد و دفاع اسرائيل در برابر گروه‌های تحت حمایت تهران از جمله حزب‌الله را دشوارتر می‌کند.

با این‌همه، اداره اطلاعات امنیت ملی آمریکا درباره یافته‌های این تحقیق و گزارش سکوت کرد.
یکی از سخنگویان شورای امنیت ملی ایالات متحده بدون تایید یا رد این یافته‌ها گفت که ایالات متحده تدابیر گوناگونی از جمله تحریم‌ها را به منظور محدود کردن تولید و صادرات موشک و پهپاد ایران به‌کار برده است.

سپاه پاسداران در آخرین اقدام خود با انجام حمله پهپادی و موشکی گسترده در شامگاه ۲۵ فرودین، ۱۸۵ پهپاد، ۳۶ موشک کروز و ۱۱۰ موشک زمین‌به‌زمین به سوی اسرائیل شلیک کرد که در نتیجه اضابت تنها یکی از موشک‌های بالستیک به یک تاسیسات نظامی در جنوب این کشور خسارتی محدودی وارد آمد.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

جهان‌نما
خبر
گفت‌وگوی ویژه
جهان‌نما

شنیداری

پادکست‌ها