ماجرای «تصاویر خاص» منتشر شده از امیر قلعهنویی، سرمربی تیم ملی فوتبال که یک عکاس شناخته شده ورزشی در استوری اینستاگرامش همراه با کپشنهایی منتشر کرد که وضعیت بدنی او را مسخره میکرد، واکنشهای متفاوتی در فضای خبری، مجازی و البته ورزشی در پی داشت.
این تصاویر که شکم قلعهنویی را در وضعیتی نامناسب نشان میدهند، با انواع و اقسام پستهای توهینآمیز همراه شدند.
در اولین واکنش، تیم رسانهای قلعهنویی ورود این عکاس را به اردوی تیم ملی ممنوع کرد که البته این تصمیم مسوولان تیم ملی با واکنشهای منفی روبهرو شد اما واکنش مهمتر و جدیتری که باعث عذرخواهی این عکاس از امیر قلعهنویی شد، به کپشنهای این تصاویر بود که به عنوان مصداق بارز خشونت کلامی و در این مورد، خشونت جنسی شناخته میشوند. چیزی که با شوخی با چهرههای معروف خط مرز باریکی دارد.
مدیر رسانهای تیم ملی گفت که فدراسیون فوتبال با انتقاد سازنده مشکلی ندارد اما عکس قلعهنویی به قصد تمسخر گرفته شده است.
یکی از کاربران فضای مجازی در اینباره نوشت: «عکاسی که بهخاطر این استوریها که مصداق "بادی شیمینگ" و توهین جنسی است از حضور در تمرینات تیم ملی منع شده اما بعضیها ترجیح میدهند ماجرا را ساده[سازی] کنند تا بهانه عقدهگشایی علیه قلعهنویی پیدا کنند.»
انتشار این تصاویر از امیر قلعهنویی همچنین موجب انتقاد از اضافه وزن او شده و عدهای شرایط جسمی او را با آمادگی جسمانی روبرتو مانچینی، سرمربی تیم ملی فوتبال عربستان سعودی مقایسه کردند.
هرچند که در رسانهها و بیرون از رسانهها به عملکرد، رفتار و انتخابهای امیر قلعهنویی انتقادهای زیادی وارد میشود اما توهین به او و تمسخر فرم بدنی و تخریب شخصیتش بر اساس مرامنامههای رسانهای، اخلاق و حقوق شهروندی، به هیچ عنوان پذیرفته نیست.
تمسخر وضعیت بدنی همه شهروندان که عمدتا همراه با توهین و تحقیر است از جمله خطوط قرمز در ارتباطات اجتماعی است و حتی در نزد مراجع قضایی، مجازاتهای مشخصی دارد.
یکی دیگر از کاربران فضای مجازی در این باره نوشته است: «... مساله مهم دیگر بحث body shaming یا تخریب شخصیتی افراد از بابت ظاهرشان است که در کشورهای توسعهیافته امری غیراخلاقی و عمدتا دارای کیفر قضایی است. اینکه سطح فرهنگی جامعه چنان نزول کرده که برای چنین ابتذال مبرهنی کف میزند یعنی ما از یک عقبماندگی عمیق فرهنگی-اجتماعی رنج میبریم .... ورای آن متنهای تمسخرآمیز در استوریهای عکاس، حتی اگر در بحث فوتبالی با قلعهنویی مشکل دارید، body shaming را عادیسازی نکنید.»
شاید به همین دلیل است که این عکاس ترجیح داده به جای اصرار بر درست بودن کاری که کرده، چنین بنویسد: «ماجرای عکسها صرفا شوخی بود و بعضی برداشتها خودم را هم متعجب کرد؛ هر چند در نهایت شوخی نباید باعث رنجش بشود. این وسط عدهای هم نیتخوانیهای عجیب و غریبی داشتند اما داستان همین است که گفتم.»